Възстановете здравето си през 2023 г.  с програмата на Националния осигурителен

...
Възстановете здравето си през 2023 г.  с програмата на Националния осигурителен
Коментари Харесай

Kaк да oтидeтe нa сaнaтoриум с пари от НOИ прeз 2023 г.?

Възстановете здравето си през 2023 г.  с програмата на Националния застрахователен институт (НОИ) в хотелите на " Профилактика, рехабилитация и отдих " ЕАД.

Възползвайте се от опцията за профилактика и рехабилитация на болести на опорно-двигателен уред, дихателна система, сърдечно-съдова система, бъбречно-урологични, гинекологични болести, периферна и централна нервна система.

Условия за резервация по програмата:

1. За потвърждаване на резервация се заплаща задатък в размер на 50% от доплащането за 10-дневния престой по програмата.

2. Заплатеният задатък се приспада от цената за престоя в хотела. 

3. Издадена бланка резервация по програмата е невалидна при незаплатен задатък в период до 5 работни дни от датата на приемане.

4. Сумата по задатъка предстои на цялостно възобновяване при анулация 20 и повече дни преди датата на настаняване 

5. При анулация в период по-кратък от 20 дни и повече от 10 дни, преди датата на настаняването, се възвръщат 50% от заплатения задатък.

6. Заплатеният задатък не предстои на връщане при анулация в период по-кратък от 10 дни, преди датата на настаняване. 

7. При неспособност за постъпване по програмата, заради установени от страна на изпълнителя противопоказания, както и при даване на документ за настъпило форсмажорно събитие или събитие от значително значение за клиента, за което той даде доказателства, заплатеният задатък се възвръща.

Право на парична помощ за профилактика и рехабилитация имат следните лица:

обезпечени за общо заболяване, майчинство и/или за трудова акцидент и професионална болест, в случай че за тях са били импортирани или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица – импортирани дължимите осигурителни вноски, за интервал от шест поредни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се организира профилактиката и рехабилитацията.

Изискването за импортирани или дължими осигурителни вноски за интервал от шест поредни календарни месеца не се отнася за лица с увреждания, резултат от претърпяна трудова акцидент или професионална болест.

получаващи персонална пенсия за неработоспособност, в случай че не са навършили възрастта по член 68, алинея 1 от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) и срокът на инвалидността в експертното решение на Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК), респективно на Национална експертна лекарска комисия (НЕЛК), не е изминал.

Възрастта за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст по член 68 от Кодекса за обществено обезпечаване за 2023 година е 62 години за дамите и 64 години и 6 месеца за мъжете.

Документи, които се подават от клиента за издаване на уверение за прилагане на парична помощ за профилактика и рехабилитация:

Не по-рано от 10 дни преди датата на постъпване при изпълнителя на активността по профилактика и рехабилитация, пациентите показват в Търговско предприятие на Национален осигурителен институт по непрекъснат или сегашен адрес следните документи:

1. Медицинско направление (Бл. Министерство на здравеопазването № 119а`98).

2. Правото на парична помощ за профилактика и рехабилитация се употребява след преценка на лекуващия доктор за нуждата от осъществяване на профилактика и рехабилитация на диагностично конкретизирано заболяване, която се отразява в здравното направление.

3. Медицинското направление се издава от лекуващия доктор в два екземпляра. В него той документира болестта, за което е належащо осъществяване на профилактика и рехабилитация, съпътстващите болести, в случай че има такива, медицинските претекстове за рехабилитацията, както и списък на приложените медицински документи.

4. Медицинското направление би трябвало да е издадено не по-рано от 30 календарни дни преди датата на постъпване при изпълнителя на активността по профилактика и рехабилитация.

5. Документ за идентичност (за справка).

6. Документ по пример, удостоверяващ осигурителните права на клиента (служебна записка от осигурителя).

7. Медицинска документи, удостоверяваща актуалното и предишното му здравно положение – епикризи, проучвания, рентгенови и други фотоси, електрокардиограми и други документи, съгласно съответния случай

8. Пациентите би трябвало да показват цялата здравна документи, която потвърждава съществуването на болестта, отразено в здравното направление като показано за вторична профилактика и рехабилитация.

9. Валидно експертно решение на ТЕЛК, респективно на НЕЛК (копие) – за хората с трайно понижена продуктивност 50 и над 50 на 100.

10. Валидно експертно решение за признание на професионална болест (копие) – за хора с такава.

11. При приемането на удостоверенията за профилактика и рехабилитация пациентите, обезпечени за общо заболяване, майчинство и/или за трудова акцидент и професионална болест, попълнят декларация по пример, одобрен от шефа на Национален осигурителен институт. Бланката на декларацията се дава от чиновници на съответното териториално отделение и се попълня на място. В нея пациентите заявяват, че при преустановяване на обезпечаването им към датата на постъпване в изпълнителя на активността по профилактика и рехабилитация няма да употребяват правата, предоставени им с удостоверението.

12. Удостоверение не се издава на хора със болести, противопоказани за осъществяване на профилактика и рехабилитация.

Какъв е минималният период за прилагане на втора клинична пътека за рехабилитация?

Задължения на ползващите парична помощ за профилактика и рехабилитация:

1. Да съблюдават посочения в удостоверението период за рехабилитация, както и да употребяват и трите съставния елемент на паричната помощ – медицински процедури, нощувки и частична парична помощ за хранене.

2. При неспазване на посочените условия, направените разноски са за сметка на клиента.

3. Направените разноски се заплащат от пациента и при преустановяване на профилактиката и рехабилитацията по негово предпочитание, като се изключи случаите на появило се заболяване, което не може да се лекува при изпълнителя и при настъпване на други събития с справедлив темперамент, които могат да бъдат удостоверени все още на напускането.

Обхват на паричната помощ за профилактика и рехабилитация:

Паричната помощ включва:

• средствата за не повече от общо 4 съществени диагностични и лечебни процедури на ден (включително, прегледите и изследванията) по цени, одобрени от Надзорния съвет на НОИ;

• средствата за нощувки в размер на 23 лева за една нощувка, без доплащане от клиента;

• частична парична помощ за хранене в размер на 8 лева за един храноден. За деня на постъпване и деня на овакантяване Национален осигурителен институт заплаща общо 8 лева частична парична помощ за хранене.

Продължителността на профилактиката и рехабилитацията е 10 дни еднократно в една календарна година.

 Резервация по Програмата може да извършите на: 

- народен телефон на " ПРО " ЕАД  - 0700 18 101;

- питане на e_mail: [email protected];

- телефоните на хотелите, както следва:

Хотел " Дружба 1 " - 0877/115 377,   Хотел " Калина " - 0878/577 386

БХ " Констанция " -  0879/604 685,  БХ " Велинград " - 0878/577 073;   

БХ " Стряма " - 0878/577 325,  БХ " Гeргана " - 0878/577 284,   БХ " Роза " - 0878/577 034,   

БХ " Свети Мина " - 0878/577 476,     Хотел " Свети Мина-2 " - 0878/577 463,

Хотел " Черноморка " - 0878/577 483, 0878 104 394; БХ " Тинтява " - 0878/106 971;  Хотел " Тинтява 2 " - 0878/106 972

БХ " Люляци " - 0878/577 602,   БХ " Божур " - 0878/939 130, 0877 /115 468,  

 Хотел " Загоре " - 0878/939 504,   БХ " Павел баня " - 0877/115 379, 0878/939 230, 0877/115 476
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР